----------------Mailchimp------------ ---------------- ----------------Google Analytics ------------ ----------------
leoni _ vegan curious

Vegan curious, wat is dat?

Een vegan wine and dine tour organiseren, terwijl er ook af en toe een stukje vlees op je bord ligt? Je verdiepen in veganisme, maar ook intens genieten van dat eitje bij je ontbijtje? Dat is Leoni. En zij is vegan curious. Vegan what? Vegan curious: de stereotypering die we haar hebben gegeven. Maar wat verstaan we daar precies onder?

Eten is een feestje

Laten we eerst een stapje terug in de tijd nemen. Wij – Leoni en Amke – kennen elkaar alweer 17 jaar. Lekker eten en drinken speelde altijd al een rol in onze vriendschap. We genoten er bijvoorbeeld intens van om in een restaurant een plateau met charcuterie soldaat te maken. Of we stonden uren in een kaaswinkel om een kaasje bij de net ingeslagen wijn uit te zoeken. Maar Amke besloot in 2017 om all the way vegan te gaan. Charcuterie en kaas liet zij voortaan dus links liggen.

Doordat Amke veganistisch eet, komt Leoni hier ook mee in aanraking. Zij verdiept zich er daarmee automatisch wat meer in. Maar 100% veganistisch of vegetarisch eet Leoni zeker niet. Twee hele verschillende levensstijlen wat betreft eten dus. En toch is er iets op het culinaire vlak dat ons blijft binden: het eten op je bord moet altijd een feestje zijn! Al dan niet met een heerlijk bijpassend wijntje, biertje of een glas bubbelend water.

Voor Amke is het duidelijk: dat feestje moet een plantaardig feestje zijn. Voor Leoni is het belangrijkste dat het fantastisch smaakt. Ongeacht of er vlees of vis in een gerecht zit, of dat er juist helemaal geen dierlijke producten zijn gebruikt. Wel is Leoni zich steeds meer bewust van wat er op haar bord ligt. Thuis eet ze intussen 2 keer per week vegetarisch. Maar als ze de menukaart in een restaurant uitvoerig bestudeert, let zij niet op termen als vegetarisch of veganistisch. Ze kijkt gewoon of iets haar lekker lijkt. Zit er vlees of kaas in? Dan voelt ze zich daar niet schuldig over. En is het toevallig vegan? Dan is dat mooi meegenomen.

Maar wat is vegan curious nou?

Flirten met de plantaardige keuken. Dat is wat ons betreft de perfecte beschrijving van vegan curious.  

De groep mensen die het gebruik van alle dierlijke producten afwijst, groeit sinds een aantal jaar flink. Maar het is nog steeds een niche. In 2019 noemde 1% van de Nederlanders zichzelf veganist. Toch zijn steeds meer mensen zich ervan bewust dat we anders moeten gaan eten. Minder dierlijk. Meer plantaardig. Deze mensen gooien niet rigoureus het roer om. Wel onderzoeken zij hoe ze iets vaker bewuste keuzes kunnen maken. Het maakt niet uit of dat nou is vanwege de milieu-impact, gezondheidseffecten of dierenrechten. Ze weten dat wát ze eten, belangrijk is. Ze willen niet per se alle dierlijke producten uit hun dieet bannen. Maar ze willen wel minderen. En dat maakt ze al snel vegan curious.

Vegan curious is volgens ons een glijdende schaal. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je gewoon reuze benieuwd bent naar de smaak van die vegan bitterballen in die hippe kroeg en ze daarom bestelt. Het kan ook zijn dat je wel altijd vlees en kaas laat staan tijdens de lunch, maar ’s avonds af en toe nog een oogje toeknijpt. Misschien ben je wel een fervente thuiskok en is de vegan keuken een mooie uitbreiding van je repertoire. Of je organiseert vegan evenementen, waarmee je plantaardig eten promoot, maar je geniet nog wel steeds van een kaasplankje. Zoals Leoni ;).

Waar je je precies op die schaal bevindt, is niet eens het belangrijkst. Het gaat er vooral om dat je open-minded en bewust bent. Dat je nadenkt over wat je in je mond stopt. En dat je gelooft dat een maaltijd zonder vlees, ook echt wel een volledige maaltijd is.

Flirten met de plantaardige keuken

Eén van de redenen dat wij vegan wine & dine tours organiseren, is juist om mensen die vegan curious zijn te prikkelen. We willen de nieuwsgierigheid naar de vegan keuken aanwakkeren. En mensen met eigen smaakpapillen laten ervaren wat voor culinaire hoogstandjes de plantaardige keuken heeft te bieden.

Als je wel helemaal vegan eet, is het natuurlijk superrelaxed dat je tijdens onze tour niet hoeft op te letten op de ingrediënten van de gerechten die je voor je neus krijgt. Dat is onbezorgd genieten. Maar het is zeker geen vereiste dat je 100% vegan bent.

Dus, wil jij flirten met de plantaardige keuken? Dan ben je bij ons van harte welkom! Je kunt je vast voorinschrijven voor de eerste tour. De datum maken we zo snel mogelijk bekend. Voorinschrijven kan via deze pagina!

  • Share post